ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ



Σύστημα διαχείρισης ασφαλείας τροφίμων (ISO 22000:2005)
Aριθμός καταχώρησης  συσκευαστηρίου 84 SM 9
Το μέλι έχει κυριεύσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, τόσο με τη γεύση του όσο και με το χρώμα του.  Αλλά εκτός, από το σαγηνευτική αυτό μελί χρώμα και τη γλυκιά γεύση, έχει και παρά πολλά οφέλη για την υγεία, που δυναμώνουν την γοητεία που μας ασκεί. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι τακτικά για τη θεραπεία του δέρματος και των ματιών, και το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, και μια σειρά από άλλους πολιτισμούς. Στη σημερινή εποχή, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα πολλαπλά οφέλη του μελιού στην υγεία.
 
Μια μελέτη του 2007 από το Penn State College of Medicine, διαπίστωσε ότι το μέλι ηρεμεί τον βήχα, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, όσα παιδιά παίρνουν δύο κουταλιές μέλι 3 λεπτά πριν πέσουν στο κρεβάτι, βήχουν λιγότερο και κοιμούνται πολύ καλύτερα. Αυτό συμβαίνει, διότι το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που είναι γνωστό ότι καταπραΰνουν τον βήχα.

Παρέχει θρεπτικά συστατικά. Το μέλι περιέχει ένα ευρύ φάσμα από βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων την νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Έτσι, χρησιμοποιώντας το μέλι αντί για ζάχαρη, παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό σας.
 Μπορεί να ανακουφίσει από τις εποχιακές αλλεργίες. Αν και η αποτελεσματικότητα του μελιού για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πολλοί υποστηρίζουν ότι τους ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών. Τούτου λεχθέντος, κάποιοι ειδικοί λένε ότι το μέλι μπορεί να περιέχει ίχνη γύρης λουλουδιών, και η έκθεση σε μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων, λειτουργεί ως μια θεραπεία για την καταπολέμηση των αντιδράσεων.


Πολλοί αθλητές καταναλώνουν ποτά τα οποία είναι φορτωμένα με ζάχαρη, ώστε να τροφοδοτήσουν το σώμα τους με υδατάνθρακες,  πριν και κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων αντοχής, και στη συνέχεια να βοηθήσουν την αποκατάσταση των μυών. Αντί, όμως να πίνουν τα αθλητικά ποτά, μπορούν να καταναλώνουν μέλι, που είναι μια φυσική πηγή ενέργειας και προσφέρει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Σνακ με μέλι μπορεί να καταναλωθούν πριν και μετά και κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων αντοχής.







Σύστημα διαχείρισης ασφαλείας τροφίμων (ISO 22000:2005)
Aριθμός καταχώρησης  συσκευαστηρίου 84 SM 9